Jak správně používat šafrán

V Evropských zemích je běžnou zvyklostí, že se čnělky šafránu do jídla přidávají tak, jak jsou. To ale z vícero důvodů není vhodné.

Předně je dobré vědět, že uvnitř celých čnělek po přímém použití zůstává množství nepoužitého barviva. Zároveň, složky pokrmu čnělce často znesnadňují uvolnění barviva. 

Jak na to? Odpověď najdeme v kuchyních samotných Íránců, kteří mají nejdelší tradici používání šafránu, používají jej velmi často, a mají také nejkvalitnější šafrán na světě.
Íránci nejprve čnělky šafránu rozemelou na padrť (v ruce nebo lžičkou na talířku - třecí miska s tloučkem není vhodná, protože je obvykle drsná/pórovitá, což má za následek ztrátu podstatného množství šafránu). Vzniklý prášek potom přesypou do malého množství studené až ledové vody (stačí panák nebo pár roztátých kostek ledu). Říkají, že teplá voda způsobuje změnu výsledné barvy. A jelikož je teplá voda obvykle chlorovaná, tak skutečně dochází k chemické reakci, která může mít za následek změnu barvy anebo snížení intenzity barvy. 
Po 10 minutách je barvivo pěkně vylouhováno a můžete jej přilít do pokrmu :)

Zpět do obchodu