Zpět na titulku
Hledání Přečtěte si Recepty Velkoobchod informace
Vše Koření celá Koření mletá Čokolády, kakao Kokos Ostatní
-- Kč
 

Cejlonský hřebíček celý
Syzygium aromaticum

Květní kalichy s poupětem hřebíčkovce kořenného.

Země původu: Srí Lanka

Skladování: pro zachování vysoké kvality hřebíčku jej uchovávejte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné ho navíc umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma hřebíčku nemohly ztrácet do volného prostoru.

 

 


Hřebíček je sušený kalich s poupětem Hřebíčkovce kořenného, stálezeleného stromu pěstovaného od Indonésie přes Srí Lanku až po Madagaskar. Až 90% esenciálních olejů hřebíčku tvoří voňavá aromatická látka eugenol, přítomná v menším množství například i ve skořici. Dalšími důležitými látkami obsaženými v hřebíčku jsou například flavonoidy, třísloviny včetně derivátu kyseliny salicylové a dokonce i vanilin – zkuste si přivonět k opravdové vanilce a hřebíčku, určitou spojitost ve vůni najdete. Jak díky eugenolu a vanilinu, tak díky dalším látkám obsaženým v pryskyřici, které je hřebíček doslova plný, je hřebíček vhodný nejen na vaření, ale i pro aromaterapii a pomme d’ambre (hřebíčky a další koření zapíchané do citrusů). Námi dodávaný hřebíček sami importujeme výhradně jen ze Srí Lanky, od prověřených farmářů, kteří sklízí hřebíček těsně před rozkvětem a zachází s ním opatrně, aby se neodlomily hlavičky. Srí lanský hřebíček má jedinečnou, sladší vůni, a není přesušený jako ten, který pořídíte v běžných českých obchodech.  
Vedle aromaterapie a dekorativních účelů, hřebíček by neměl v hojném množství chybět v žádné kuchyni. Je hojně používán k dodání své jedinečné vůně pokrmům v Asii, Evropě, Africe, Indii, Číně, téměř po celém světě. Ve Francii je nezbytnou přísadou do mnoha vývarů. Dodává chuť marinádám, masům, je často přidáván do curry směsí, ale je výborný i na svařená jablka či hrušky se skořicí, nebo k rebarboře (ta už bývá v sezóně k dostání i v supermarketech!). Výtečně se hodí k hovězímu masu. V mexické kuchyni bývá často používán v kombinaci se skořicí. U nás doma vždy, když vaříme rýži, do ní vkládáme cibuli s dvěma, třemi zapíchlými hřebíčky. Totiž účinek hřebíčku není jen chuťový a čichový, ale má i dobrý vliv na trávení – podporuje vylučování žaludečních šťáv a stimuluje peristaltiku střev.

Hřebíček nenabízíme mletý, jelikož díky vysokému obsahu silic namletím našeho hřebíčku získáte spíše pastu, než prášek :)

 

1) Vyberte balení

 
 
 

2) Vyberte počet balení

   
 
 
KOUPIT

Nejnovější články

Super jednoduché, super dobré mořské plody

29.6.2020
Chcete strašně rychlé, ale zároveň moc dobré jídlo? Máte v mrazáku mořské plody a rýži? Potřebujete už jen naše thajské curry. 
více
 

Celozrnný banánový chlebík s madagaskarskou čokoládou

19.6.2020
Dokonalý banánový chlebík, který má zdravotní přidanou hodnotu celozrnné špaldové mouky, minimum přidaného cukru (= 50g medu) a přesto chutná velmi dobře! Děláme jej už několik let, není suchý jak cesta a příprava je "blbuvzdorná" :)
více