55 hodnocení

Sanglimská kurkuma mletá - Sanglimka

Námi mleté sušené oddenky kurkumovníku dlouhého. U této kurkumy máte jistotu, že nebyla pančována škrobem, moukou, cihlovým prachem atd, je tedy naprosto čistá

 

Varianta
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
59 Kč 99 Kč 239 Kč od 59 Kč
Kategorie: Vše

Kurkuma je indická královna koření, která si zaslouží královské zacházení - pro Indy je kurkuma doslova posvátná. Kurkumu si proto sami meleme z celých oddenků kurkumy, které byly pěstovány v Sangli, odkud podle samotných Indů pochází ta vůbec nejkvalitnější kurkuma. Jedině tak máme jistotu nejvyšší kvality, jelikož sami kontrolujeme, že meleme pouze a jenom čistou kurkumu, která neobsahuje žádná přidaná umělá barviva, cihlový prach, škrob apod. Meleme složitým procesem při nízkých teplotách do 40°C, aby nedocházelo ke ztrátě cenných látek teplem. 

Porovnávali jsme vizuálně obsah barviva kurkuminu v naší kurkumě Sanglimka s jinou kvalitní kurkumou, která má obsah kurkuminu 4,5-5% (to je vysoké množství). V obou zkumavkách je stejné množství isopropanolu, ve kterém se kurkumin velmi ochotně rozpouští, a stejné množství od každé kurkumy: 0,25g. Vpravo je naše Sanglimka, vlevo je jiná kvalitní kurkuma. Výsledek můžete posoudit sami: 

 

Výsledek by se samozřejmě musel spektrofotometricky převést do čísel, ale je evidentní, že barvivost obou kurkum je velice podobná.

  

Kurkuma je velmi blízká příbuzná zázvoru, což lze vidět jak v použití oddenku jako koření u obou rostlin, tak ve stejné struktuře oddenků. Asijská kuchyně v celé své rozmanitosti by se bez kurkumy již několik tisíc let neobešla, díky její nádherné syté žlutooranžové barvě, výjimečné zemité vůni a chuti. V Indii je kurkuma uctívána jako posvátná, a to nejen pro její každodenní kulinářské užití, ale i pro rozsáhlé lékařské užití v tradičních medicínách napříč celou Asií.

Kurkuma je nezbytnou součástí mnoha indických masala, zejména curry. Je obecně vhodná pro dodání krásné "jedlé" barvy jakémukoliv pokrmu, proto take bývá kurkuma nazývána indický šafrán; jíme i očima, a v případě kurkumy to platí dvojnásob. Hodí se na dodání barvy jakémukoliv masu, vývaru (špetka stačí), rýži, sladkým pokrmům aj.

Země původu: Indie - Sangli

Námi namleto: ano

Náš vlastní dovoz: ano

Latinský název: Curcuma longa

Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte kurkumu v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se cenné látky z kurkumy nemohly ztrácet do volného prostoru.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu