Fenykl je zajímavá, silně aromatická rostlina, která je blízce příbuzná mrkvi, vyrábí se z ní absinth, její semena se vždy používala proti nadýmání a původní latinský název "foeniculum" znamená seno. V řečtině se nazývá "marathon": dálkový běh maraton má původ v řeckém poslíčkovi, který běžel do Athén ohlásit vítězství z města založeném na fenyklové louce. Za nasládlou vůni fenyklu je zodpovědná především silice anethol, kterou má společnou s anýzem a badyánem. Pro sladkou vůni Indové semena jedí i syrová, obalená v cukru. Také se kouše po jídle pro osvěžení dechu a fenyklový čaj je notoricky známý jako prostředek proti nadýmání.
V kuchyni jej používáme především ve sladkostech nebo například v čínském koření pěti vůní.
Země původu: Egypt
Náš vlastní dovoz do ČR: ano
Latinský název: Foeniculum vulgare
Skladování: pro zachování vysoké kvality fenyklu jej uchovávejte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné ho navíc umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.