Himálajská černá sůl Kala Namak jemná
Kala namak je zcela unikátní sůl, která má intenzivní chuť a aroma vajíček, proto je vyhledávána vegetariány a vegany, avšak i s masem si rozumí skvěle. V indické kuchyni se přímo používá jako koření. Většina lidí neví, že Kala namak se netěží, tato sůl se vyrábí.
Kategorie: | Soli |
---|
Výroba himálajské černé soli Kala namak je zajímavá a sahá až do roku 500 př.n.l. Princip spočívá v pražení obyčejné soli s různými příměsmi, které obsahují krom jiného sloučeniny síry. Naše Kala namak se vyrábí pražením himálajské soli na dřevěném uhlí se zajímavou rostlinou Salsola stocksii, což je halofytní rostlina (roste přirozeně v zasolených oblastech), která při výrobě soli poskytuje sirné sloučeniny. Ty se žárem mění na sirovodík, který následně dává vzniknout jiným sirným sloučeninám a spolu s nimi tvoří konečné aroma Kala namak. Himalájskou černou většina lidí miluje a část lidí nesnáší.
Použití: je nenahraditelná ve veganské kuchyni, kde dodává aroma vajíček, milují ji však i masožrouti jako my! Typicky se používá na zeleninu, ryby, tofu, rýži, ale i do marinád na maso, na ryby, do mořských plodů a dokonce i do ovocných salátů, například s mangem, jablkem a červeným melounem. Indové ji rádi používají v chutneys, sabjees, chaats a v raitách. Je vhodné ji používat až ke konci vaření, protože tepelnou úpravou ztrácí část svého aroma.
Velikost zrnek: 0,2-0,5mm
Země původu: Indie / Pákistán
Složení: himálajská sůl, Salsola stocksii
Bez chemických příměsí (celý náš sortiment)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.