Samotné jalovcové bobule jsou malé, ale mají velký vliv na chuť jídla. Jalovec je strom, který roste na většině kontinentů a jeho bobule (jalovčinky) jsou známé svou charakteristickou intenzivní vůní a chutí, která připomíná jehličí a citrusy, s mírně hořkým a pikantním závěrem. Když mezi prsty rozdrtíte bobuli a přivoníte, je ohromující, kolik síly v sobě má.
Makedonský jalovec je obzvláště kvalitní, má silné aroma a chuť, které odráží klima a půdní podmínky Severní Makedonie, které jsou pro jalovec velmi vhodné. Jalovčinky jsou nejznámější jako hlavní ingredience ginu, ale používají se také v mnoha dalších kulinářských aplikacích, především k dochucení masa, omáček a marinád. Typické je použití jalovce na zvěřinu a velmi dobře si rozumí s nakládanou zeleninou, rajčaty a dokonce i se sladkým - skvěle se hodí k pomeranči, čokoládě a lískovým ořechům. Bobule jalovce jsou také využívány v tradiční medicíně pro své diuretické, protizánětlivé a antimikrobiální účinky a jako antioxidační látky.
Země původu: Severní Makedonie
Latinský název: Juniperus communis
Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte jalovec v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, v této formě pepř uchová své aroma i dva roky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.