Kardamom zelený mletý
Námi mletá semena kardamovníku obecného - naprosto ohromující aroma, takto intenzivní ho neznáte! Je samozřejmostí, že v našem mletém kardamomu nejsou namleté bezcenné zelené obaly tobolek.
Kategorie: | Vše |
---|
Aromatičtější už být nemůže
Náš kardamom je unikátní svojí čerstvostí a intenzitou aroma - každých pár týdnů ho sami meleme po malých várkách, a to bez obalů semen (zelené části tobolek, které nevoní). Jeho vůně je proto tak intenzivní a úplná, jak jen to je možné. Toto koření obsahuje zcela jedinečnou kombinaci mnoha druhů aromatických látek. Kardamom zelený je třetím nejdražším kořením na světě, což dokládá i jeho přezdívka “Královna koření”. Existuje ještě kardamom černý, který je podstatně větší a po sklizni se udí, zdaleka však není tolik oblíben, jako tento druh. Po rozdrcení čerstvého kardamomu nejprve cítíme eukalyptol, který známe z eukalyptového oleje či blahovičníku. Vzápětí cítíme vůně obsažené v citronech (limonen), pryskyřici (pinen), mátě (menthol) a dalších bylinách. Nejen tyto látky jsou důvodem, proč hraje kardamom významnou roli jak v Ayurvédě, tak v tradiční čínské medicíně.
Je typicky přidáván do kávy a čaje, velmi se hodí do jakýchkoliv sladkostí. Je zcela nezbytnou součástí indického masala chai, který u nás také můžete zakoupit v podobě naší vlastnoručně vyráběné směsi ověnčené několika vítězstvími z Čajomír Festu. Aroma kardamomu se dobře doplňuje s pomeranči, skořicí, hřebíčkem, ale i s kmínem, růží a cedrovým dřevem.
Země původu: Guatemala
Námi namleto: ano
Latinský název: Elettaria cardamomum (proto se říká kardamoM a ne kardamoN!!)
Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte kardamom v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma z kardamomu nemohly volně ztrácet do prostoru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.