Krétské oregano
Sušené listy krétského oregana - legendární kvalita od našeho pěstitele Kostase na Krétě, který ji pěstuje už desítky let. Na rozdíl od klasického oregana (Origanum vulgare) se aroma našeho druhu oregana (Origanum onites) udržuje i po delší tepelné úpravě.
Kategorie: | Vše |
---|
Vzácný druh oregana
Na rozdíl od klasického oregana (Origanum vulgare) si své intenzivní aroma náš druh oregana (Origanum onites) udržuje i po delší tepelné úpravě.
Možná pěstujete oregano na své zahrádce, ale v českých klimatických podmínkách nikdy nevypěstujete tak intenzivně a bohatě vonící oregano, jako je toto krétské, které je mimochodem specialitou našeho pěstitele - oregano je totiž výsledným složením svých silic velice citlivé na mnoho faktorů, které ho během života ovlivňují. Teplota klimatu, složení ročních období, složení půdy, pH půdy atd., to vše se promítne do charakteru aroma a chutě oregana. Je dobré vědět, že oregano obvykle více voní sušené, než čerstvé. Zajímavostí je, že esenciálnímu oleji oregana byly po staletí přisuzovány léčebné účinky, které ale nikdy nebyly žádným výzkumem prokázány. V kuchyni je oregano nejznámější definicí části vůně pizzy. Používá se však i v nepřeberném množství dalších pokrmů, typicky na grilované zelenině, mase či rybách. Jižní Italové by se bez oregana neobešli, Severní Italové však raději než oregano používají majoránku. Nesmí chybět v řeckých salátech anebo ve směsi olivového oleje a citronové šťávy, kterou se potírají rybí a jiná grilovaná masa. Turecká kuchyně má v oblibě oregano na mase, zejména na jehněčím a skopovém.
Podívejte se na záběry z políčka na Krétě, z kterého toto oregano pochází: zde
Krétské slunce na Vašem talíři
Bylinky pro nás pěstuje pan Kostas s jeho kamarády na horách Kréty poblíž Heraklionu. Na horách se bylinkám daří nejvíce, mají tak maximum sluníčka (a že na krétských horách opravdu pálí!) a ideální podmínky.
Země původu: Řecko (Kréta)
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Origanum onites
Skladování: pro zachování vysoké kvality bylinky skladujte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený.
Odpovědět