Krétský extra panenský olivový olej Sitia
Porsche mezi olivovými oleji. Vynikající 100% extra panenský olivový olej vyrobený lisováním za studena. Velmi nízká acidita, univerzální pro studenou i teplou kuchyni, dlouhodobě oceňovaná chuť, pořád se nám na něj vracíte :)
Kategorie: | Vše |
---|
Ve všem pro Vás vybíráme jen to nejlepší z nejlepšího. Pokud hledáte "fakt dobrý oliváč", právě jste ho našli. Tento olivový olej je klenot Kréty, na který jsou Kréťané právem hrdí. Pochází z města Sitia, které má obrovskou tradici ve výrobě vysoce kvalitního olivového oleje, proto má olej chráněnou značku původu a extrémně vysoké nároky na kvalitu. Vyznačuje se velmi nízkou aciditou a jemnou, leč intenzivní chutí. Případná jemná nahořklost je ukazatel čerstvosti a obsahu antioxidačních polyfenolů. Můžete jej použít jak ve studené kuchyni, tak na smažení. Co více dodat? :)
Charakteristika:
Použití: tento olej je univerzální, lze jej použít jak na studenou kuchyni, tak na smažení, jak jej používají sami Kréťané.
Chuť: jemná, vyvážená, lehce kořeněná s ovocnými tóny, dlouhý chuťový ocas.
Acidita: velmi nízká 0.1-0.3 ("extra panenský" olivový olej musí mít aciditu nižší než 0.8)
Vosky: <150 mg/kg
Hořkost: nízká až střední (hořčí = zdravější díky vyššímu obsahu polyfenolických antioxidačních látek)
Odrůda oliv: Koroneiki.
Sklizeň: listopad-únor.
Skladování: v chladu, v temnu
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Olea europaea
Země původu a výroby: Sitia, Kréta, chráněná značka původu Sitia, Lasithiou, Kritis.
Výživové hodnoty na 100g: Energetická hodnota 3447kJ/824kcal, Tuky 91.6g, z toho nasycené mastné kyseliny 13.3g, mononenasycené 71.6g, polynenasycené 6.7g, Sacharidy 0.0g, z toho cukry 0.0g, Bílkoviny 0.0g, Sodík 0.0g.
Tip pro Vás: nepřítelem č.1 olivového oleje je oxidace, tedy vzduch. Čím více nalití z jedné nádoby olivového oleje, tím více provzdušnění, tím vyšší oxidace. My si po otevření rozléváme 5-litrové balení našeho oleje do několika lahví (čím více menších, tím lépe), které pak skladujeme v úplné tmě:
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět