Nepálský sečuánský pepř timur
Velice pozoruhodné koření, které kouzlí v lidských ústech (beze srandy)! Oplodí žlutodřevu ozbrojeného.
Kategorie: | Vše |
---|
Sečuánského pepře je vícero druhů, timur však svými kvalitami vyniká. Navzdory názvu "pepř" sečuánský pepř vůbec nepálí. Má však tři neuvěřitelné vlastnosti - za prvé má ohromné grapefruitové aroma, za druhé zanechává v ústech příjemnou, svěží, chladivou citrusovou chuť a za třetí po něm příjemně brní jazyk a rty :) pro tento vjem v kombinaci s chilli mají číňané dokonce samotné slovo "málà" - "necitlivá pálivost". Timur/sečuánský pepř má široké kulinářské využití. Doporučuje se jej přidávat spíš na konci přípravy a kombinovat jej s badyánem, zázvorem a chilli. Dá se velmi dobře použít jako “citronový pepř”, což je spíše vágní výraz, než jedno konkrétní koření. Používá se k obohacení chuti a aroma jak vegetariánských, tak masových pokrmů – zejména těch tučnějších, jako např. kachny, vepřového či kapra – ale v Sečuánu se přidává i do sladkostí. Je výtečný v chutneys, v dhálech a jiných polévkách, dokonce i na obohacení vůně nečajů. Sami experimentujte, těžko střelíte vedle!
Země původu: Nepál
Náš vlastní dovoz do ČR: ano
Latinský název: Zanthoxylum armatum
Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte pepř v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, v této formě pepř uchová své aroma i dva roky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.