Ta nejlepší forma citrónu

Citronová kůra je beze sporu úžasná ingredience, ale její dostupnost je díky nízké trvanlivosti bio citronů v podstatě špatná. Samozřejmě, nikdy nepoužívejte kůru z ne-bio, tedy z chemicky ošetřovaných citronů! Pesticidů z kůry se nezbavíte, ani mýdlem, ani octem, varem atd, a rozhodně je nechcete konzumovat - zdraví máte jen jedno a další jaksi není na skladě. 

My jsme se rozhodli zkombinovat citronovou kůru s citronovou šťávou, tudíž si do pokrmů nebo do čaje dáváme zároveň šťávu a zároveň božskou vůni citronové kůry.

Takže jak na to? Je to jednoduché. Kupte si kilo bio citronů (např. Lidl je pravidelně má 500g za 45kč, dobrá cena) a omyjte je mýdlem. Připravte si mísu a struhadlo a můžete začít ostrouhávat kůru z citronů - chcete jen svrchní žlutozelenou vrstvu kůry, nechcete spodní, bílou vrstvu, ta je bez chuti a hořká. 4/5 kůry dejte do silnějšího sáčku a zamrazte, až bude potřeba. Do zbytku kůry vymačkejte šťávu ze všech citronů, ale pozor na semínka, ta nechcete. Pozor - použijte opravdu jen maximálně pětinu kůry, raději méně, jinak to bude nedobře hořké.

Teď směs přelijte do mixéru (zcela nejlepší je smoothie maker) a co nejlépe rozmixujte, jak váš stroj dovolí.

A v tuto chvíli přichází krok, jehož provedení určí, jak se vám bude s materiálem zacházet - rozmixovanou směs dejte zamrazit. Nechcete směs nalít do nějaké vaničky a nechat zmrznout, přecijen vyškrabávat zmrzlou směs je pruda, a proto je vhodné např. pomocí několika sáčků udělat menší válečky směsi a ty nechat zamrazit - tak se dá zmrzlá směs pohodlně odkrajovat. My používáme jeden silnější sáček s odkrojeným rohem, před použitím jej trochu ztrestáme a pak jen vymačkáme citronovou tříšť :)

A na co se směs hodí? No prostě na všechno! Do čaje, na avokádo, na maso, do curries, do sladkostí, do pomazánek, koktejlů, prostě všude, kam se hodí citron :-)

Zpět do obchodu