American apple pie nebo prostě jen jablečný koláč s mřížkou. Je jedno jak mu říkáme, hlavní je, že skvěle chutná :-) Jablečný koláč je neodmyslitelnou součástí podzimu. Je to dezert plný jablek, skořice a másla. Co víc si v chladném podzimním odpoledne přát?
Ingredience:
250 g hladké mouky
1 kypřící prášek
3 lžíce moučkového cukru
1 vejce
100 g másla
šťáva z jednoho citronu
citronová kůra
strouhanka
6 jablek
třtinový cukr
Cejlonka (a případně špetka kardamomu)
Postup:
- V misce smícháme hladkou mouku, kypřící prášek, moučkový cukr, vejce, máslo, šťávu z citronu a citronovou kůru. Z ingrediencí vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které poté rozdělíme na dvě části (asi 2/3 a 1/3).
- Připravíme si dortovou formu o průměru 28 cm. Větší část těsta rozválíme a dáme do formy. Těsto poté posypeme strouhankou. Strouhanka nám pomůže, aby těsto nebylo rozmočené v případě, že jablka při pečení pustí vodu.
- Jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky a vložíme do formy, poté je posypeme třtinovým cukrem a Cejlonkou podle chuti.
- Zbylé těsto rozválíme a nakrájíme na tenké plátky a tvoříme mřížku.
- Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dokud těsto pěkně nezezlátne. Po vychladnutí koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Přejeme dobrou chuť :-)