Ingredience: 280ml smetany, 300ml plnotučného mléka, 115g třtinového cukru, 1-4 vanilkové lusky, 4 vaječné žloutky, led (alternativou je pár hodin před přípravou vložit do mrazáku hrnec s vodou o objemu větším, než je objem nádoby v druhém řádku Přípravy).
Příprava: Návod vypadá složitě, ale je spíš delší, než složitejší, a rozhodně za to stojí.
Konečnou neplastovou nádobu na zmrzlinu (objem alespoň ¾ litru) nejprve dejte do mrazáku či lednice. Do vysoké pánve či nižšího hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte polovinu cukru. Vanilkový kaviár z lusků vyškrabejte, zbytek lusků rozkrájejte na třetiny a přidejte do pánve. Zahřívejte pánev slabším ohřevem, za občasného míchání, dokud se směs nezačne vařit. Pánev nyní dejte stranou a nechte 30 minut odpočívat. V misce vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru, buď metlou, nebo robotem, až budou pěkně husté a vazké. Poté do vyšlehaných žloutků všlehejte cca 125 ml smetanové směsi. Zbylou smetanovou směs znova zahřejte těsně pod bod varu (míchejte, aby se nepřichytila), sundejte ze zdroje tepla a a vmíchejte žloutkovou směs. Výslednou směs dejte zpět na slabý ohřev a téměř vařte za stálého míchání po dobu 8-10 minut, až krém zhoustne tak, že snadno pokryje zadní stranu lžíce. Krém se nesmí vařit, jinak se srazí. Krém přelijte do konečné nádoby z druhého řádku Přípravy a tuto vložte do větší nádoby s ledovou vodou. Nechte zchladnout aspoň 20 minut za občasného míchání, aby se nevytvořila povrchová krusta. Následně krém dejte do lednice na 3-4 hodiny, nejlépe přes noc. Pokud nemáte zmrzlinovač, musíte krém ještě nechat zmrznout tak, abyste nezískali jen krém “prorostlý“ zmrzlou vodou. Krém v nádobě tedy uložte do mrazáku. Za 45 minut směs zkontrolujte – jestliže už krém začíná u krajů mrznout, nádobu vyndejte a stěrkou, robotem či jiným vhodným nástrojem ji silně míchejte – rozbijte jakékoliv zmrzlé kusy. Vraťte do mrazáku a proces opakujte každých 30 minut, dokud směs nebude pěkně ztuhlá, jako zmrzlina (cca 2-3 hodiny). Gratuluji! Udělali jste si vlastní vanilkovou zmrzlinu, která se může směle měřit s tureckými či italskými zmrzlinami.