Hovězí se zázvorem, skořicí a sušenými švestkami

Hovězí nekončí jen steaky, rajskou a svíčkovou! Toto je výtečná sladkokyselá úprava hovězího, která rozhodně stojí za vyzkoušení. 

 

Ingredience:

750g hovězího krku
hladká mouka na poprášení masa
2 cibule
5 stroužků česneku
½ řapíkatého celeru
1 litr vývaru
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce třtinového cukru
250g sušených švestek
sůl, pepř
1 lžíce sušeného zázvoru
1,5 lžíce Cejlonky a 1 vřeteno pravé skořice
rozmarýn
oregano
koriandr a mandle na ozdobu

Postup:

  1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Maso obalíme v hladké mouce a přidáme sůl a pepř podle chuti. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme maso a zprudka opečeme ze všech stran. Do zlatova opečené maso dáme bokem.
  2. Podle potřeby můžeme přidat další olej, na kterém orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a celer. Restujeme 5-10 minut dokud cibule nezměkne. Přidáme mletou skořici a zázvor a znovu rychle zarestujeme.
  3. Do hotového základu přidáme vývar, rajčatový protlak, cukr, bylinky, celou skořici sušené švestky a vrátime maso. Vařečkou vše zamícháme a na mírném ohni vaříme asi dvě hodiny nebo směs předáme do pekáče a pod pokličkou necháme dusit 2 hodiny na 180 stupňů. Vše vaříme dokud maso nezměkne a hlídáme, aby se voda nevyvařila.
  4. Z hotového ragů vyndáme skořici, rozmarýn a oregano. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
  5. Podáváme s plátky mandlí a koriandru. Jako přílohu můžeme zvolit bramborové pyré, rýži nebo pečenou kořenovou zeleninu.

 

Zpět do obchodu