Ingredience pro 750ml kvalitního vanilkového extraktu:
- 750ml čisté, kvalitní vodky,
- 75g extraktové vanilky (ne luxusní vlhké vanilky), tedy cca 21 lusků, dle velikosti.
Nejprve každý lusk podélně rozřízněte a důkladně vyškrabejte vanilkový kaviár. Pak nastříhejte zbytky lusků na menší kousky (stačí 2cm), a vše i s vyškrabanými zrníčky vložte do celých 750 ml vodky. Uchovávejte v temnu při pokojové teplotě, protřepávejte několikrát týdně, a za 4-6 týdnů můžete extrakt používat, v množství cca 2 čajové lžičky namísto 1 lusku vanilky. Všimněte si zajímavé věci – ochutnáte-li vanilkový extrakt, nikdy nepoznáte jeho vůni a sílu tak, jako když jej rozředíte ve sklenici vody. Chcete-li extrakt čirý, přeceďte jej například přes dámské punčochy :-)