Vepřová panenka na indickém základu s červenou rýží

Doba přípravy: 20-30 minut

Ingredience:

- 1 vepřovou panenku - nešetřete na mase, supermarketová kvalita není ideální
- 3 středně velké cibule,
- 2-3 rajčata (konzervovaná jsou dobrá volba)
- mletý římský kmínkoriandrkurkumu, čerstvý zázvor
- kvalitní rýži dle chuti (červená je výtečná)

 

Začneme vepřovou panenkou. Roztopte troubu i s malým pekáčkem na 200°C. Na pánvi rozpalte máslo a panenku zprudka opečte po celém jejích povrchu, ať je všude zatažená a nepouští svoji drahocennou šťávu. Panenku opepřete a osolte. Po opečení panenku vložte do otevřeného pekáčku v troubě. Nebude-li pekáček roztopený, nemáte tak dobře pod kontrolou rovnoměrné dopečení panenky. Panenku nechte dopéct po dobu 10-15 minut dle velikosti panenky - chcete panenku, která po zmáčknutí ještě pruží, není tuhá. V případě panenky máte cca 10 minut při této teplotě, které rozhodují mezi lahodným, šťavnatým medium-rare masem a tvrdým, přepečeným masem. Po vyjmutí z trouby nechte panenku alespoň 10 minut odpočinout, klidně na pánvi s hotovým indickým základem. 

Jakmile jste vložili panenku do trouby, můžete na téže pánvi pokračovat přípravou indického základu. Na pánev dejte rozpálit další máslo. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte na másle zezlátnout. Přidejte šálek vody a vrchovaté polévkové lžíce jemně nakrájeného zázvoru, mletého římského kmínu, kurkumy a dvojnásobné množství mletého koriandru. Nebojte se velkých množství koření, jsou důležitá nejen pro správnou indickou chuť a vůni. Nechte deset minut povařit a ponorným mixérem směs z části promixujte. Osolte dle chuti a je hotovo. 

Odpočinuté maso nakrájejte na plátky a podávejte na indickém základu s rýží.

Dobrou chuť!

 

Zpět do obchodu