Sanglimská kurkuma celá
Sušené oddenky kurkumovníku dlouhého z vyhlášené indické oblasti Sangli.
Kategorie: | Vše |
---|
Sušená celá kurkuma je dosti tvrdá a nejlepší je rozbít ji v hmoždíři či v třecí misce. Lze ji však přes noc namočit a pak rozetřít jako pastu.
Kurkuma je velmi blízká příbuzná zázvoru, což lze vidět jak v použití oddenku jako koření u obou rostlin, tak v stejné struktuře oddenků. Tyto oddenky kurkumy jsou sušené a tudíž je možné je drtit či strouhat, jsou však opravdu velice tvrdé, doporučujeme koupit raději námi odborně mletou Sanglimku. Asijská kuchyně v celé své rozmanitosti by se bez kurkumy neobešla, díky její nádherné syté žlutooranžové barvě, výjimečné zemité vůni a chuti. V Indii je kurkuma uctívána jako posvátná, a to nejen pro její každodenní kulinářské užití, ale i pro rozsáhlé lékařské užití v tradičních medicínách napříč celou Asií.
Kurkuma je nezbytnou součástí mnoha indických masala, zejména curry. Je obecně vhodná pro dodání krásné "jedlé" barvy jakémukoliv pokrmu, proto take bývá kurkuma nazývána indický šafrán; jíme i očima, a v případě kurkumy to platí dvojnásob. Hodí se na dodání barvy jakémukoliv masu, vývaru (špetka stačí), rýži, sladkým pokrmům aj.
Země původu: Indie
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Curcuma longa
Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte kurkumu v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se aroma kurkumy nemohlo ztrácet do volného prostoru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.